Thursday, April 16, 2009

Ida-Virumaa muuseumid


Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum Kukrusel
Põlevkivi tootmise ja töötlemise ajalooga Eestis saab tutvuda Kohtla-Järve Linnavalitsuse hoones asuvas põlevkivimuuseumis. Muuseumis on välja pandud ka kodulooainelisi materjale ning kaevurite tööriistu ja –riideid.
http://www.pkm.ee/info/

Kohtla kaevanduspark- museum
Pisut teistlaadne, ehkki samuti põlevkivi kaevandamisega seotud Kohtla kaevanduspark-muuseum jääb Kohtla-Järvest paar km lõuna poole, Kohtla-Nõmmele. Lisaks kaevanduse ajalooga tutvumisele saab külastada maa-aluseid kaevanduskäike, sõita allmaarongis ning proovida kaevuripuuriga puurimist.
http://www.kaevanduspark.ee

Jõhvi Kindluskiriku museum
Jőhvi kindluskiriku muuseum asub Jőhvi Mihkli kiriku altarialustes vőlvkeldrites, mida ülakirikuga ühendavad kitsad müürikäigud. Eksponaatidest jutustab külastajale keskaegse helitausta saatel kuuekeelne CD-giid.
http://www.johvimuuseumiselts.ee/

Aseri valla ajalootuba
Ajalootoa ekspositsiooni ja fondidesse kuulub Aseri valla ja ka laiema piirkonna minevik peamiselt kirjasõnas, trükiste ja fotokogude näol. Ajalootoa ekspositsioon kajastab ka valla tänapäeva: vald kui haldusasutus, tööstus, kaubandus, põllumajandus, kultuurielu, sport, loodushoid ja turism vallas.
http://www.kortsialuse.ee/?p=8

Iisaku Muuseum
Ekspositsioon tutvustab lühidalt Ida-Virumaa ja Iisaku ümbruskonna ajalugu. Siin saab tutvuda 19. – 20. sajandi talurahva põllutöövahendite ja majapidamistarvetega. Muuseumis on meistrite tuba, vana koolituba, tuletõrje tuba, looduse tuba ja õpetaja korter. Kõik pakkuvad oma ekspositsioon.
http://www.iisakumuuseum.ee/index.php?sid=ytlMQ_c44Sq_ynAn&tid=4Oz8HjT2UO2538aUTHHTHHHHHHHHkgz7j42

Narva Muuseum/Narva Kunstigalerii
Narva museumis on välja pandud avatud näitused ja ekspositsioonid. Kunstigalerii asub Gloria bastionil paiknevas vanas sõjaväe aidahoones, mis on ehitatud 1777. aastal.
http://www.narvamuuseum.ee/

Sillamäe linnamuuseum ja näitusesaal
Sillamäe Ajaloo ja kultuurimuuseum ja näitusesaal rajati 1995.a. Põlevkivi-keemia tehase ja erakollektsiooni baasil. Täna on muuseumi koosseisus järgmised väljapanekud: Sillamäe linna ja Vaivara valla ajalugu ja kultuur, linna ja Põlevkivi-keemia tehase ajalugu, kaks näitusesaali jne.
http://www.sillamae.ee/

Vaivara sõja-ajalooline teemapark
Vaivara mõisa aidas on avatud 1944.a. lahingutele pühendatud väljapanek. Eksponeeritud on relvi, mundreid, fotosid, sõdurite isiklikke esemeid. Muuseumis on võimalik vaadata ajalugu tutvustavaid ja kroonikafilme.
http://www.muuseum.vaivaravald.ee/index.php?id=37

Jõhvi Linnagalerii
Jõhvi linnagalerii asub Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse II korrusel Jõhvi Kontserdimaja kohviku kõrval. Näitusi on galeriis korraldatud 25.jaanuarist 2006.a. Galerii näituste põhimõtteks on kajastada kaasaegse kunsti suundi ning korraldada vähemalt üks väliskunsti näitus aastas.
http://www.johvihuvikeskus.ee/

Allikad: www.ida-virumaa.ee
http://visitestonia.com

No comments:

Post a Comment