Friday, April 3, 2009

Kuurortlinn Narva-Jõesuu

Ilusat päeva, mu armsad lugejad!

Täna räägime suurepärasest Eesti kuurortlinnast Narva-Jõesuust. Paljud on suvel puhanud rannas selles ilusas kohas kuid Narva-Jõesuu - see ei ole mitte ainult päikseline kuurort vaid ka linn huvitava ajalooga. Et rohkem huvitavamat teada saaks sirvisin ma Virve Orava raamatut "Narva-Jõesuu kodu-uurija pilguga".



Narva-Jõesuu on sajandi vältel olnud tuntud ja tunnustatud suvituskoht. Kuid kust on pärit nimetus Narva-Jõesuu ? "Heal lapsel mitu nime," ütleb rahvasuu. Virve Orav kirjutab oma raamatus, et vanimal, 1695. a. Narva jõe suudmeala kaardil on vasak kallas tähendatud sõnaga Hüngerborg, parem aga Magerborg. Rohkelt tarvitati nimetust Mündung ja Seemüdung. Alles 1798. aastal oli Vaivara kiriku dokumendites märgitud kohaliku talupoja Juhani tütre Madli surma puhul esmakordselt eestikeelne nimetus Meresuu. Pärast autor selgitab, kuhu on jäänud Jõesuu. Nii kõnepruugis kui ka kirjapildis on see päris õige nimi võrdväärsena Meresuu kõrval seisnud, ehkki väikse iluveaga Joesuu. Pärast algas venesatmispoliitika. Mille järgi nimetati koht "Kupanija Narva", hiljem "Ust-Narova." Alles kahekümnendate aastate algul hakkati kuurorti nimetama Narova-Jõesuuks. Kohalikud elanikud võitlesid sajandite jooksul tarvitusel olnud nimede vastu jäädes lõpuks truuks Narva-Jõesuule.

Läbi loetud jutt oli kaasahaarav, huvitav oli teada saada kuidas läbi aegade ja erinevate võimude valitsus aegadel on koha nimi muutunud ja kõlanud. Sest lebades rannas päikse käes me isegi ei mõtle viivuks selle üle kui pikk ajalugu sellel kohal on ...



No comments:

Post a Comment